23 Haziran 2014 Pazartesi

EDTA

Kullanım alanı çok yaygın olan EDTA toz halde beyaz renkte bir maddedir. İçeriğinde azothidroksitve oksijen iyonları vardır. Formülü C10H16N2O8 tür. Su ve polar solventlerde çözünür. 150-200 °C de dekompze olur, yavaş yavaş kristalizasyon suyu verir ve rengini kaybeder. Konserve balık, mayonez, margarin, salata sosları, işlenmiş meyve ve sebze,ve meyve suyu ve diğer içecekler gibi çeşitli gıdaların üretiminde kullanılır. Gıdaların üretiminde kullanılan ve modern gıda üretim teknolojilerinin bir parçası olan makinalardan kaynaklanan metal kontaminasyonunu elimine ederek, ileri safhalarda söz konusu bulaşmaların yol açacağı tad (acılaşma, küf vs.) ve renk kayıplarını önlenmesinde etkin olarak kullanılır. EDTA nın teknik (spesifik ) özellikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. 

EDTA Nerelerde Kullanılır?

Konserve balık, mayonez, margarin, salata sosları, işlenmiş meyve ve sebze,ve meyve suyu ve diğer içecekler gibi çeşitli gıdaların üretiminde kullanılır. Gıdaların üretiminde kullanılan ve modern gıda üretim teknolojilerinin bir parçası olan makinalardan kaynaklanan metal kontaminasyonunu elimine ederek, ileri safhalarda söz konusu bulaşmaların yol açacağı tad (acılaşma, küf vs.) ve renk kayıplarını önlenmesinde etkin olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder